10 toepassingen van otoplastiek: Hoe en waarvoor kan je otoplastieken gebruiken

De diverse toepassingen van otoplastieken.

Otoplastieken zijn oordoppen die op maat zijn gemaakt door middel van een afdruk van je oor. Er zijn verschillende otoplastieken en hierdoor zijn er tal van mogelijkheden waar de otoplastieken voor kan gebruiken. In dit blog artikel heeft audinc.be naar de verschillende mogelijke otoplastieken gekeken en waarvoor je de otoplastieken kan toepassen.

Verschillende mogelijke otoplastieken

De meest voorkomende soort otoplastieken zijn van siliconen gemaakt. Dat komt omdat siliconen een heel zacht materiaal zijn dat zich goed aanpast aan de vorm van uw oor. Er zijn ook otoplastieken van andere materialen, zoals acryl, maar die komen minder vaak voor. Otoplastieken kunnen halfrond of met een flens zijn.

Het meest gebruikelijke gebruik van otoplastieken is om uw oren tegen lawaai te beschermen(1). Otoplastieken die van siliconen gemaakt zijn, zijn het best in geluiddemping, maar otoplastieken van andere materialen kunnen ook doeltreffend zijn. Otoplastieken kunnen ook gebruikt worden om water uit uw oren te houden wanneer u zwemt (2) of douchen. Otoplastieken kunnen ook gebruikt worden om de pijn van een oorontsteking (3) te helpen verlichten.

Als u een gaatje in uw trommelvlies hebt, moet u misschien een otoplastiek ondergaan. Dit is een operatie om het gaatje in uw trommelvlies te repareren. Otoplastieken kunnen ook gebruikt worden tegen de overtollige huid die soms in de gehoorgang kan groeien (4).

Otoplastieken worden ook gebruikt bij cosmetische chirurgie. Otoplastieken kunnen worden gebruikt om de vorm van uw oorschelpen te veranderen (5) of om de gehoorgang wijder (6) te maken. Otoplastieken kunnen ook worden gebruikt om het uiterlijk te corrigeren (7).

Medische toepassingen van otoplastieken

Otoplastieken worden ook gebruikt bij kinderen die geboren zijn met een geboorteafwijking die microtie heet. Microtie is een aandoening waarbij het kind wordt geboren zonder buitenoor. Otoplastieken kunnen worden gebruikt om op het hoofd van het kind het uiterlijk van een oor te creëren(8).

Otoplastieken kunnen ook gebruikt worden om tinnitus te behandelen. Tinnitus is een aandoening waarbij u oorsuizen in uw oren hoort. Otoplastics kunnen gebruikt worden om het tinnitusgeluid te helpen maskeren (9). Otoplastieken kunnen ook gebruikt worden om de ziekte van Ménière te behandelen (10).